Cytrusz

Bloger
  • Zawartość

    249
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Cytrusz w Rankingu w dniu 28 Grudzień 2019

Cytrusz posiada najczęściej lubianą zawartość!

Reputacja

140 Zaangazowany

O Cytrusz

  • Tytuł
    Nowicjusz

Informacje

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Nick z minecraft
    Cytrynoovsky

Ostatnie wizyty

748 wyświetleń profilu
  1. Co do zdjecia z neta, według mnie to było najładniejsze i w odpowiedniej wielkości, bo w wiekszosci zdjęć były one zbyt wielkie lub zbyt małe, a jakbym zmiejszył to zdjęcie stało by się mało estetyczne.
  2. Przygotowywałem już kiedyś te mięso z tego przepisu i mi wyszło.
  3. Ogólnie to ja specyficzny jestem
  4. Witajcie! W dzisiejszym dniu udostępniam Wam kolejną ankietę (XD) z propozycjami dań na następny wpis. Opcja wielokrotnego wyboru jest jak zawsze włączona. Miłej nocy!
  5. Musiałem to wkleić bo zrobiłem 5 błędów XD
  6. Witajcie! Jak już każdy wie, lub nie wie dzisiaj zaprezentuję przepis na gyrosa i oczywiście znów go nie zrobiłem, ponieważ jestem właśnie u kuzyna :). Był to ostatni wpis z kuchni greckiej i jeszcze dziś (13 lipiec) wiem, wpis miał być 12, ale byłem na dworze, pojawi się ankieta z następnymi daniami (StefanLama twój rysunek jest idealny do mojego bloga). Po moim najdłuższym wstępie na tym blogu (oprócz wpisów z nieobecności) czas na zaprezentowanie przepisu. Miłego czytania <3! Składniki na mięso do Gyrosa - Filet z kurczaka *2 szt.* - Przyprawa do gyrosa *2 łyżki* - Własne przyprawy - Oliwa *1 łyżka* (Dziś nie ma wina hehe) Reszta składników - Marchewka *1 szt.* - Bataty *2 szt.* - Kalafior *0,5 szt.* - Oliwa z oliwek *1 łyżka* (do purée) - Ząbek czosnku (do purée) Przepis na mięso do Gyrosa 1. Przed pokrojeniem filetów z kurczaka należy je dokładnie umyć i następnie wysuszyć, dopiero wtedy można je pokroić. 2. Pokrojone kawałki mięsa wkładamy do miski i przyprawiamy przyprawą do gyrosa oraz własnymi przyprawami. 3. Do mięsa dolewamy oliwy i odstawiamy na godzinę. 4. Po odczekaniu pełnych 60 minut na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone filety. 5. Filety smażymy przed 5 minut dokładnie wszystko mieszając. Propozycja podania Jako że jestem najlepszym Master Cheechem ten gyros nie może być zwykły, więc chciałbym go osobiście zobaczyć na talerzu wraz z pokrojonymi w paski oraz ugotowanymi na parze kawałkami marchewki, chipsami z batata, a to podane na purée z kalafiora A tu mamy randomowe zdjęcie z neta, bo jak już pisałem znów nie udało mi się przygotować tego dania (następnym razem postaram się je przygotować). Źródło https://www.doradcasmaku.pl/przepis-mieso-gyros-286647 Dziękuję za przeczytanie wpisu! Do zobaczenia!
  7. Ważne że innym się podoba ^-^
  8. Cześć! W dzisiejszym wpisie, który jest oczywiście spóźniony zrobię dla was przepis na souvlaki, które jest daniem pochodzącym z kuchni greckiej i za razem jednym z dwóch dań z tej kuchni. Dobra koniec przedłużania! Miłego czytania <3! --- Składniki na Souvlaki --- - Kilogram karkówki - Oliwa z oliwek *250 ml* - Przyprawy *pieprz, sól, papryka ostra, oregano, tymianek, mięta* - Wyciśnięty sok z cytryny *1/4 szklanki* - Czosnek *2 ząbki* - Ogórek *1 szt.* - Pomidory *250 g* - Czerwone wino *100 ml* Składniki na Pitę - Pokruszone drożdże *20 g* - Mąka *0,5 kg* - Woda *1 szklanka* - Cukier *1 łyżeczka* - Oliwa z oliwek *3 łyżki* - Sól *1 łyżeczka* - Suszone oregano *2 łyżki* Przepis na Souvlaki 1. Do żaroodpornego naczynia, musimy wrzucić wcześniej posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, czerwone wino oraz oliwę z oliwek. 2. Przyprawiamy nasze składniki papryką ostrą, tymiankiem, oregano oraz pieprzem i solą. 3. Wszystkie składniki naszej marynaty dokładnie mieszamy. 4. Karkówkę musimy umyć i osuszyć. Następnie kroimy ją w grubsze paski. 5. Mięso nadziewamy na patyk do szaszłyków, jednak te patyczki na co najmniej 30 minut, moczymy w wodzie. 6. Nasze souvlaki musimy włożyć do marynaty oraz przykrywamy to folią spożywczą. 7. Souvlaki wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc. 8. Mięso podsmażamy na patelni po 3 minuty z każdej strony i wkładamy je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do 180°C wkładamy nasze souvlaki na 45 minut. Przepis na Pitę 1. 20 g drożdży przekładamy do miski i zalewamy je wodą oraz dodajemy łyżeczkę cukru. 2. Mieszamy składniki, aż nasze drożdże się rozpuszczą. Miskę musimy przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. 3. Mąkę, sól, oliwę z oliwek i suszone oregano musimy przełożyć do miski i zalewamy to pozostałą resztą wody. 4. Wszystko miksujemy do czasu, aż nasze składniki się połączą i dolewamy drożdże. 5. Wszystko miksujemy przez 6 minut, przy zbyt lejącym cieście, można dodać więcej mąki. 6. Ciasto przekładamy do innej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 7. Następnie wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, nadajemy kształt rulonu i kroimy na 4 części. 8. Z kawałków ciast wyrabiamy kulki i układamy je na blaszce do pieczenia, którą posypujemy mąką i przykrywamy je na 30 minut. 9. Kulki rozwałkowujemy, polewamy czystą patelnię oliwą z oliwek i smażymy pitę po 3 minuty z każdej strony. Propozycja podania Jedną część pity nacinamy od środka i dodajemy do niej sosu tzatziki. Souvlaki podajemy obok pity lub możemy zdjąć z patyczka i włożyć do pity. Do pity dodajemy różne warzywa, posypujemy miętą i znów polewamy to sosem tzatziki. Niestety nie mogłem zrobić własnego zdjęcia, ponieważ nie miałem czasu przygotować tego dania. Źródło https://kuchnialidla.pl/prawdziwe-souvlaki-po-grecku Dziękuję za przeczytanie wpisu! Do zobaczenia!
  9. Jak będzie remis to zrobię oba dania ^-^
  10. Cześć! O to moja propozycja na "serie" na tym blogu! Czy chcielibyście zobaczyć u mnie wpisy dotyczące karmienia zwierząt, ptaszników, królików itp. (Aby to nie było o psach i kotach, czyli takich bardzo oczywistych zwierząt). Chciałbym abyście Wy też mieli wkład w ten blog i czy ten pomysł by się Wam podobał. Czekam na wasze opinie! Do zobaczenia!
  11. Nick: ReetporiuM Numer działki: 9999;99991
  12. Cytrusz

    Bloger

    Ty też popełniłeś wiele błędów w życiu, też obrażałeś inne osoby, w tym momencie osobiście wydaje mi się że też to robisz, ale to też nie sądzi o tobie dobrze, że obrażasz osobę, która miała JrModa, i się bardzo starała, poświęciła wiele czasu, a ty teraz przez jej błąd nachodzisz na nią i jak napisze jakiś post to od razu będziesz hejtował. Pomysł teraz jakbyś stracił np. Moderatora, tak o przez jakiś błąd, nie było by Ci smutno? Ja myślę że byłoby Ci smutno a następne hejterskie komentarze tylko by to pogłębiały. //Wszystkie błędy zawdzięczam maj tele Dodatkowo - Prowokacja -10 pkt.
  13. Cytrusz

    Bloger

    Jestem na Tak! Ortografia + Interpunkcja + Estetyka +++ Tematyka + Przykładowy wpis +++ Nie mam się do czego przyczepić (:c), ale życzę Ci jak najszybszego powrotu do twojej byłej rangi! Trzymam za Ciebię kciuki ❤️ ~Cytrusek ❤️
  14. Rezerwa zostaje usunięta - Avocad0s_